Tamaia ( cuvant derivat din lat. Thymanea ) este rasina unor arbusti ce fac parte din specia Boswellia, arbori ce se intalnesc in special in India si Oman. Prin incalzire si ardere produce un fum cu miros patrunzator si placut. Tamaia se obtine prin crestarea scoartei arbustilor dupa care se solidifca sub forma de boabe de diferite culori.
Arbusti din specia Boswellia |
Smirna are si numeroase proprietati terapeutice cum ar fi : diminuarea durerilor de dinti, tratarea reumatismului si artritei, scaderea febrei, combaterea gripei si a durerilor de cap.
Arbori Commiphora myrrha |
Tamaia si smirna se folosesc in multe religii.Tamaierea este un simbol al rugăciunii credincioșilor, de slăvire și cinstire a lui Dumnezeu și a Mântuitorului lisus Hristos. Dupa randuielile VT , tamaia era folosita ca "mireasma placuta Domnului" la toate slujbele : "Pe el Aaron va arde tamaie mirositoare in fiecare dimineata, cand pregateste candelele.Cand va aprinde Aaron seara candelele, iar va arde miresme. Aceasta tamaiere neintrerupta se va face pururea inaintea Domnului din neam in neam." (Exod 30:7); "....toată tămâia s-o ardă pe jertfelnic spre pomenire, ca jertfă, mireasmă plăcută Domnului" (Levitic 2:2b).
Arderea tamaiei era unita cu rugaciunea catre Dumnezeu : "Sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea Ta; ridicarea mainilor mele, jertfa de seara" (Psalmul 140:2).
Ca dar, jertfa si indemn la rugaciune tamaia se va folosi si in vremurile mesianice : "Caci, de la rasaritul soarelui si pana la apusul lui, mare este numele Meu printre neamuri si in orice parte se aduc jertfe de tamaie pentru numele Meu si prinoase curate, caci mare este numele Meu intre neamuri, zice Domnul Savaot" (Maleahi 1:11).
Constatam intr-adevar folosirea lor inca de la inceputurile crestinismului. Mantuitorului I s-a adus ca jertfa si daruri "aur,smirna si tamaie": "Si intrand in casa, au vazut pe Prunc impreuna cu Maria, mama Lui, si cazand la pamant, s-au inchinat Lui; si deschizand vistieriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tamaie si smirna." (Matei 2:11).
Despre preotul Zaharia, tatal Sf.Ioan Botezatorul ni se spune ca intrand in Templu sa tamaieze dupa obiceiul preotiei , toata multimea se ruga : "...A iesit la sorti, dupa obiceiul preotiei, sa tamaieze intrand in templul Domnului.Iar toata multimea poporului, in ceasul tamaierii, era afara si se ruga"(Luca 1:9-10).
Tamaierea este deci insotita in pietatea crestina de rostirea rugaciunilor fiind un simbol si un indemn la rugaciune, dupa cum ni se spune si in Apocalipsa : "Si cand a luat cartea, cele patru fiinte si cei douazeci si patru de batrani au cazut inaintea Mielului, avand fiecare alauta si cupe de aur pline cu tamaie care sunt rugaciunile sfintilor"(Apocalipsa 5:8);...."Si a venit un alt inger si a stat la altar, avand cadelnita de aur, si i s-a dat lui tamaie multa, ca s-o aduca impreuna cu rugaciunile tuturor sfintilor, pe altarul de aur dinaintea tronului.Si fumul tamaiei s-a suit, din mana ingerului, inaintea lui Dumnezeu, impreuna cu rugaciunile sfintilor."(Apocalipsa 8:3-4).
Urmand acestor randuieli crestinii ortodocsi folosesc tamaie la inceperea rugaciunilor lor, tamaind si toata casa. De asemenea la Biserica , atunci cand preotii tamaiaza rostind anumite rugaciuni, crestinii prezenti se ridica in picioare, fac semnul Sfintei Cruci si rostesc in taina rugaciunea lor catre Dumnezeu.
Tamaie |
Tamaia este una dintre darurile de care cei necredinciosi vor fi lipsiti : "Si negutatorii lumii plang si se tanguiesc asupra ei, caci nimeni nu mai cumpara marfa lor,marfa de aur si de argint, pietre pretioase si margaritare, vison si porfira, matase si stofa stacojie, tot felul de lemn bine mirositor si tot felul de lucruri de fildes, de lemn de mare pret si marfa de arama si de fier si de marmura.Si scortisoara si balsam si mirodenii si mir si tamaie si vin si untdelemn si faina de grau curat si grau si vite si oi si cai si carute si trupuri si suflete de oameni."(Apocalipsa 18:11-13).
Smirna |
Dumnezeu foloseste tamaia, smirna, untdelemnul, etc., lucruri sensibile si materiale pentru a transmite harul Sau, foloseste in iconomia mantuirii noastre si lucruri materiale, adaptandu-le cu sfintele Lui taine la realitatea noastra. Dumnezeu pogoara la neputinta omeneasca si foloseste pentru taina marturisirii oameni care au aceleasi slabiciuni ca noi, fara ca neputinta lor sa impiedice harul care vine de la Dumnezeu si nu de la sfintenia duhovnicului. El pogoara la slabiciunea noastra si ne ofera elemente sensibile pentru a ne elibera de nesiguranta.
Ce se tamaiaza si cand se face acest lucru?
Se tamaiaza toate camerele impreuna cu sfintele icoane sau mancarea de pomana inainte de a fi impartita.Tamaierea se face la inceputul rugaciunilor, sambata sau duminica dimineata, precum si la mormintele mortilor inainte de inceperea slujbei in Biserica.
. | |||
. |
Multumesc-informatii pretioase!
RăspundețiȘtergere