TRANSLATE blog

vineri, 22 martie 2013

Moment istoric pentru bisericile surori



           La ceremonia de confirmare a Papei Francisc I la Vatican in data de 19 martie 2013 a participat si Patriarhul Bartolomeu I. Prezenţa înaltului prelat ortodox al Patriarhiei Ecumenice stabilite la Istanbul, privit ca liderul creştin-ortodocşilor din întreaga lume, este un semn de îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două biserici, relatează Ria Novosti. Bartolomeu I a salutat alegerea noului Papă cu un mesaj de felicitare. Patriarhul de la Constantinopol a spus că noul Papă "va da un nou impuls călătoriei celor două Biserici către unitate".

           "Papa a demonstrat o apropiere reală fata de oameni. M-am întâlnit cu el astazi, si am fost foarte impresionat. Biserica Catolică are nevoie de un păstor...l-am invitat pe Papa sa vina la Patriarhia Ecumenică din Istanbul, cât mai curând posibil".


         Marea Schismă din 1054 a însemnat divizarea creştinismului in ramurile de Est (greacă) şi de Vest (latină),de atunci, relaţia dintre cele două Biserici a fost tensionată, existând dispute cu privire la concepte teologice.
           Un pas important către reconciliere a fost vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, în 1999, prima vizită a unui Papa  într-o ţară ortodoxă, de la Marea Schismă din 1054. 


Mesajul Patriarhului Daniel

           „Biserica Ortodoxă Română se alătură acestor momente de bucurie ale Bisericii Romano-Catolice, ca urmare a alegerii Sanctităţii Voastre ca Episcop al Romei și Papă. Suntem convinși că valorile morale autentice, bazate pe credinţa bimilenară creștină, vor continua să aibă un loc central în activitatea Sanctităţii Voastre ca Primat al Bisericii Romano-Catolice, având în vedere lucrarea pastorală pe care Sanctitatea Voastră aţi întreprins-o deja în Argentina”, se arată în mesajul patriarhului. „Această misiune este o prioritate şi în Biserica noastră Ortodoxă. De aceea, în acest context, este foarte necesar să cooperăm, pentru a realiza solidaritate cu cei care suferă cel mai mult de pe urma crizei economice și spirituale a societăţii contemporane, pentru a da o mărturie creştină comună în lume, în spiritul iubirii milostive a Domnului nostru Iisus Hristos”, a transmis Patriarhul BOR.


          Mai mult, Patriarhul Daniel și-a exprima speranta că Papa Francisc va continua să-i sprijine pe credincioșii ortodocşi români care trăiesc în număr mare, în diferite ţări din Europa, în special în Italia, „asa cum constant au făcut-o predecesorii voştri, vrednicul de pomenire Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Emerit Benedict al XVI-lea”.

 Papa Francisc I , un Papa modest...


        Jorge Bergoglio s-a născut la Buenos Aires, în 1936.A studiat în capitala Argentinei unde şi-a luat diploma de tehnician chimist. La scurt timp după absolvire a ales calea preotiei înscriindu-se la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires.


         În 1958, Bergoglio a activat în ordinul Compańía de Jesús, mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umaniste, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador.In 2001 a fost numit Cardinal de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
         A renuntat la resedinta oficială pentru a locui într-un apartament modest, precum si la masina cu sofer pentru a călători cu mijloacele de transport în comun. Obisnuieste chiar să-si gătească singur. 
        La slujba de intronizare si-a ales un inel din argint placat cu aur, refuzand unul din aur masiv. Inelul îl reprezintă pe Sfântul Petru ţinând în mâini cheile regatului Domnului. El este denumit Inelul Pescarului pentru a le reaminti credinciosilor ca Sf.Petru era pescar inainte de a-l urma pe Hristos , devenind ulterior "pescar de suflete".


surse :
          evz.ro
          bucharestherald.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...